Simone van Spetterpret

In Boxmeer ontmoet ik Simone Swinkels van Spetterpret, een sportieve, energieke, levendige, creatieve en gedreven vrouw. Samen wandelen we een heel stuk langs de Maas. Ondertussen vertelt ze honderduit over haar achtergrond, over het ontstaan en de ontwikkeling van haar bedrijf, over haar persoonlijke drijfveren en motivatie, over wat haar bezig houdt en over haar plannen voor de toekomst. Een verhaal van een betrokken ondernemer, met een warm hart voor jonge kinderen.

De start van een eigen bedrijf
Begin jaren ’80 kwam Simone in Boxmeer terecht door haar werk als gymdocent bij het Elzendaalcollege. Ze had de sportacademie afgerond en kreeg na een paar tijdelijke contracten een vaste aanstelling. Simone was een fanatieke docent die graag met enthousiaste en gemotiveerde leerlingen werkte. De tieners bleken uiteindelijk niet de doelgroep te zijn die bij haar paste. Na een burnout leverde ze wat uren in en ging naast haar baan bij het Elzendaalcollege op zoek naar een andere uitdaging.

Via het geven van zwangerschapsgym bij de Thuiszorg kwam Simone in contact met jonge ouders. Ze zette een postnatale cursus op en kreeg vragen van jonge ouders over zwemmen met de allerkleinsten: “Wat doe je dan in het water als je met een baby gaat zwemmen?” Vanuit die vraag ontstonden de eerste groepen voor baby- en peuterzwemmen bij het zwembad in Mill, toen nog bij de molen en later bij het huidige Fitland. Zo kwam Simone erachter wat ze WEL wilde: werken met kleine kinderen en hun ouders. Toen het baby- en peuterzwemmen groeide, hakte Simone uiteindelijk de knoop door en zei ze haar baan bij het Elzendaalcollege op. Met succes rondde ze de opleiding voor baby-, peuter- en kleuterzwemmen af. Ook volgde ze een opleiding tot aquagym voor zwangeren en babymassage. Daarnaast werkte ze twee avonden voor de Thuiszorg.

Spetterpret
BPK-zwemmen, zoals haar bedrijf aanvankelijk heette, ontwikkelde zich verder. Baby’s werden peuters, peuters werden kleuters en er ontstond een nieuwe vraag. Omdat de ouders dolgraag met hun kinderen wilden blijven zwemmen bij Simone kwam er ook voorbereidende zwemles voor kleuters op de zaterdag- en zondagmorgen. “Bij het zwembad van Fitland Mill noemden ze ons altijd de ‘babyzwemmers’.” Omdat Simone dat geen goede naam vond, heeft ze bij het 15-jarig bestaan van haar bedrijf in 2004 een prijsvraag uitgeschreven voor een nieuwe naam. Daar is toen Spetterpret uitgekomen. “De naam ‘Spetterpret’ dekt waar wij mee bezig zijn: pret in het water voor jong en oud,” licht Simone toe. “Plezier staat voorop, met plezier gaat het leren zoveel makkelijker. En in Nederland waterland is het zo belangrijk dat kinderen kunnen zwemmen en zich kunnen redden in het water.”

Simone ziet ook regelmatig ouders die zelf nooit plezier in zwemmen hebben gehad. Ze ziet het als een uitdaging om ook met hen aan de slag te gaan, de angst weg te halen en het plezier terug te krijgen. “Door ouders bewust te maken van de eigen spanning in hun lijf, die ze onbewust overbrengen op hun kind, kunnen ze er iets mee doen. Ook door goed te kijken naar de reacties van hun eigen kindje leren ze daarop te reageren en er ontspannen mee om te gaan.” Simone werkt graag ongedwongen: “niets moet, het mag” is haar motto bij het aanbieden van de lesstof. De lichaamstaal van de kinderen is daarbij leidend. “Door goed te kijken naar signalen die kinderen afgeven, merk je vanzelf of ze toe zijn aan een volgende stap. Is dat nog niet zo, dan zie je verzet en spanning in de lichaamstaal van het kind.” Simone laat de kinderen dan ook rustig eerst kijken hoe papa of mama of de andere kindjes het doen, totdat ze eraan toe zijn om het zelf te proberen. “Vaak volgen ze dan na een tijdje toch het voorbeeld.” Het plezier in het water waar Spetterpret voor staat zie je ook terug in het logo: een lachend kind, waar het plezier vanaf spettert.

Ontwikkeling van Spetterpret
Naast zwemlessen heeft Simone zich de afgelopen 25 jaar ook geschoold in peutergym, kinderyoga en kinderdans. Ze heeft haar kennis en ervaring behoorlijk verdiept in de loop van de tijd. Nu ligt de focus inmiddels vooral op het zwemmen en de babymassage.

Simone is de afgelopen jaren bewust gestart met het professionaliseren van Spetterpret en van zichzelf. Daarvoor heeft ze diverse opleidingen gevolgd. “Om serieus mee te doen, moet je meer doen dan hobbyen” omschrijft ze haar inzicht. “Ik wil Spetterpret professioneel op de kaart zetten.” In 2015 heeft ze een boek geschreven: ‘Zwemmen met je baby’. Dat boek staat boordevol tips en ideeën om samen met je kind plezier te hebben in het water en tegelijkertijd te werken aan zelfredzaamheid. Samen met het boek is een CD uitgekomen met liedjes die geschikt zijn voor baby’s met een bijbehorend tekstboekje. Een tweede boek: ‘Zwemmen je peuter en kleuter’ komt binnenkort uit, evenals de peuter- en kleuter CD met tekstboekje.

Op dit moment onderzoekt Simone actief de mogelijkheden om via netwerken, de digitale kanalen en social media haar doelgroep te bereiken en zelfs uit te breiden tot zwemdocenten die van haar aanpak willen leren. Ze heeft volop ideeën en plannen om een professionele online cursus op te zetten waarin ze haar jarenlange ervaring en expertise kan overbrengen. Daarvoor is ze op zoek naar mensen die haar ondersteunen, bijvoorbeeld bij het maken van geschikt videomateriaal en het online plaatsen.


Wat heeft Spetterpret te bieden?
Spetterpret geeft zeven ochtenden per week zwemlessen aan baby’s, peuters en kleuters met hun ouders. Vanaf zo’n drie maanden na de geboorte tot aan het moment dat ze naar de reguliere zwemles gaan. De lessen worden gegeven bij Fitland Mill en Fitland Gennep. Daarnaast verzorgt Spetterpret cursussen Shantala babymassage, waarbij het contact met je kind centraal staat.

Het team van Spetterpret bestaat naast Simone uit drie zwemdocenten. Simone is in haar lessen gericht op de kinderen, maar vindt het erg belangrijk dat de ouders mee doen. “Kinderen genieten ervan om samen met hun ouders te zingen en spelletjes te doen. Dat stimuleert ze! Kinderen zien hun ouders als grote voorbeelden. Onbewust kopiëren ze hun gedrag.” Contact, lichaamstaal en leren kijken naar je kind, daar maakt Simone veel gebruik van en ze wil ouders daar heel graag bewust van maken en ze daarbij begeleiden. Daardoor is een les bij Spetterpret veel meer dan alleen een zwemles. Dat blijkt ook uit haar blog, dat iedere twee weken verschijnt.

De lessen: beleving en avontuur
Zelfredzaamheid is het hoofddoel van de baby-, peuter- en kleuterzwemlessen: Het risico op verdrinken zo klein mogelijk houden door kinderen spelenderwijs aan te leren wat ze kunnen doen als ze in het water vallen, zodat ze niet hulpeloos blijven liggen. Regelmatig zijn er themaweken, waarin verschillende lessen in het teken staan van een thema. Zo is er in de herfst het thema kabouters, compleet uitgewerkt met onder andere kaboutermutsen, paddenstoelen, herfstfruit en kastanjes. De dag na onze wandeling ben ik in het zwembad van Fitland Gennep getuige van een kabouterles, waarin de kaboutertjes fruit oprapen en wegbrengen en hun mutsen wassen en aan een waslijn hangen.

Als Simone vertelt over de zwemlessen, spat de bevlogenheid ervan af. Ze geniet van het uitwerken van lessen. “Ik kan daar zo goed mijn creativiteit in kwijt! Bijvoorbeeld bij het thema ‘Piraten’, dat we ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van Spetterpret hadden. Daar hoorde in mijn beleving een schatkist bij, die op de bodem van het zwembad moest kunnen blijven staan.” Zo konden de kinderen met een duikbril onderwater in de kist kijken, waarin een echte schat te zien was van gouden munten en kettingen e.d. “Het doel was natuurlijk om de kinderen met hun hoofd onder water te krijgen” zegt Simone. “Het is mooi om te zien hoe lang sommige kinderen toen onder water konden blijven, die dat anders niet zomaar doen.” Door de invulling met alle attributen zijn de zwemlessen voor de kleintjes een echt avontuur.

De lessen van Spetterpret kennen een aantal vaste onderdelen die wekelijks terugkomen. “Die herkenbare structuur is voor de kinderen erg fijn” weet Simone. “Daardoor weten ze waar ze aan toe zijn.” Een les start bijvoorbeeld altijd met een spetterliedje. Ook het einde van de les is voor de kinderen herkenbaar. Daar tussenin is er een aantal terugkerende onderdelen zoals: draaien in het water, rug- en buikdrijven, bellen blazen, (zelfstandig) op de kant klimmen, onder water gaan en in het water springen, enz. Alle onderdelen worden voorgedaan en ondersteund door auditieve signalen.


Simone en water
Water heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in het leven van Simone. “Mijn sterrenbeeld is Vissen, dus daar begint het al mee” zegt Simone lachend. Waar Simone op school vroeger nog wel eens moeite had om aansluiting te vinden, vond ze dat bij de zwemvereniging wel. Ze zwom wedstrijden, speelde waterpolo en gaf zwemles. Als oppas nam ze regelmatig haar oppaskindjes mee naar het zwembad om lekker samen te zwemmen. “Mijn ouders waren ook echte zwemmers, zij hebben hun plezier in zwemmen aan mij overgedragen.” In haar vrije tijd is Simone vaak bij of op het water te vinden. Ze is lid van een kanovereniging in Nijmegen en gaat in lente en zomer wekelijks kanoën op de Maas. “De rust op het water is heerlijk.”

Hobby’s
In haar vrije tijd is Simone naast kanoën graag actief bezig met tuinieren en fietsen. Wandelen doet ze ook graag en in 2013 begon ze vanuit Boxmeer aan de pelgrimage naar Santiago de Compostella. Sindsdien heeft ze drie keer in de zomervakantie gedurende drie weken een deel van de tocht gelopen. Ze loopt de pelgrimage alleen, geniet van de natuur en staat open voor onmoetingen met andere mensen. Elke dag is een avontuur. Naast actief bezig zijn, kiest Simone bewust voor stilte door yoga en meditatie.

Persoonlijk
Simone is moeder van drie zonen, van inmiddels 26, 24 en 21 jaar. Uit het verhaal van Simone begrijp ik dat ze 10 bewogen jaren achter de rug heeft. “Toen ik 50 werd liep ik vast” vertelt ze me. “Daardoor ben ik aan mezelf gaan werken”. Uiteindelijk heeft dat ook gevolgen gehad voor haar relatie. Inmiddels is ze gescheiden. Ze woonde een klein jaar anti-kraak in Sambeek en zag daar van dichtbij wat drank in de levens van anderen kapot kan maken. “Ik ben zo blij dat ik sinds september 2016 weer een eigen woning heb!” zegt Simone glunderend. “Een plek voor en van mezelf, waar ik niet bang hoef te zijn dat iemand ongevraagd mijn wijn op drinkt.”

Als ze me bij haar thuis trots een zelfgemaakt bloemstuk laat zien zegt ze zichtbaar opgelucht: “Het is zo fijn dat ik weer een eigen plek heb waar ik dit neer kan zetten en waar het tot zijn recht komt.” In 2015 kwam er een nieuwe liefde op haar pad. Deze relatie kreeg echter in die zomer een hele bizarre wending toen haar nieuwe partner aan een ongeval een dwarslaesie over hield. Ook door die pittige periode heeft Simone zich heen geslagen. Op dit moment zit ze weer prima in haar vel. Simone: “Ik ben trots op wie ik ben, dat ik doe wat ik doe. En dat ik verantwoordelijkheid neem voor mijn eigen leven. Dat voelt goed!”

Meer informatie?
Ben je nieuwsgierig geworden naar de lessen van Spetterpret? Lees haar blog en volg gratis een proefles. Kijk voor meer informatie op de website www.baby-peuter-kleuter.nl. Daar is ook het boek van Simone te bestellen.  Spetterpret is te volgen op Facebook en Twitter (@spetterpret).