Femke ontmoet… Harrie Roosen

Je kent ze wel, die vrijwilligers die er altijd zijn als er iets voor de club gedaan moet worden. Ze staan altijd klaar en doen dat het liefst op de achtergrond. Harrie Roosen is zo’n vrijwilliger. Ik ken Harrie van volleybalclub Avance, een betrokken, enthousiaste en zorgzame man met het hart op de juiste plaats en ontmoet hem op een maandagavond bij hem thuis in Sambeek. De doos met foto’s en bijbehorende herinneringen staat al klaar.

Wat heeft Harrie met volleybal?
Toen Harrie als 9-jarig jongetje op de basisschool zat in Vierlingsbeek, ontstond er een groepje vrienden waarmee hij samen ging volleyballen bij MVC ’64. In die tijd bestond het minivolleybal nog niet zoals het nu gespeeld wordt. Ondanks het feit dat voetbalvereniging R.K.V.V. Volharding altijd een warm plekje in Harrie’s hart heeft gehad, bleef hij het volleybalspel toch altijd trouw. Heel zijn jeugd is Harrie in Maashees blijven volleyballen. Totdat hij samen met zijn vrouw Maria in 1985 in Sambeek een huis vond en daar ging wonen. Al snel werd hij als trainer gestrikt voor Voversa – zoals de volleybalclub in Sambeek toen nog heette. In 1987 besloten Harrie en Maria toch ook zelf maar bij Voversa te gaan volleyballen “zo konden we meteen goed integreren in Sambeek”. Vanaf dat moment is Harrie een waardevolle kracht van de volleybalclub. Er kan altijd een beroep op hem gedaan worden, om de handen uit de mouwen te steken. “Maar ik doe dat niet alleen hoor” voegt hij er snel aan toe.

Gezin
Harrie had dit allemaal niet kunnen doen zonder de steun van zijn vrouw Maria en zijn kinderen Rik en Marly. Terwijl Harrie op pad was voor de volleybalclub hield Maria thuis de boel draaiende. Op zaterdag gingen de kinderen altijd mee met de wedstrijden van Harrie en Maria en als het soms niet zo goed uitkwam, stond er altijd familie klaar. Harrie is erg trots op zijn gezin en hecht veel waarde aan de familieband. Trots zegt hij over zijn kinderen: “Rik heeft de ambities van Maria en mij overgenomen bij Avance, hij is speler van heren 1, trainer en zit in de technische commissie en de jeugdcommissie. Marly heeft veel geturnd bij turnvereniging de Meere, deed aan ballet en speelde gitaar. Zij heeft duidelijk de creatieve kant van Maria meegekregen. Marly is vertrokken naar de grote stad, waar ze nu in de modewereld werkt.” In huize Roosen hangen verschillende mooie kunstwerken van de hand van Maria. Hieronder op de foto staat Harrie voor een kunstwerk dat zijn vrouw Maria gemaakt heeft van hun gezin.

Jeugdbestuur en technische commissie
Als ik Harrie vraag wat hij in al die jaren voor de Voversa – en later VC Avance – gedaan heeft, noemt hij eerst zijn functies in het jeugdbestuur en de technische commissie. In het jeugdbestuur, wat nu de jeugdcommissie heet, is Harrie al bijna 20 jaar voorzitter. “Van alle activiteiten die er door de jeugdcommissie worden ondernomen liggen draaiboeken klaar, waardoor de voorbereiding niet meer zoveel tijd kost en we ze makkelijk kunnen uitvoeren.” Ieder seizoen kent zijn vaste onderdelen voor de jeugd, die Harrie samen met de andere leden van de jeugdcommissie vol overgave organiseert. Voorbeelden van deze activiteiten zijn het Seizoensopeningspel, de Grote clubactie, de Paasbingo, het organiseren van de scheidsrechters voor minitoernooitjes, de jeugdjaarvergadering en natuurlijk het minikamp. “Het minikamp is eigenlijk de grootste activiteit, daar hebben we ook een compleet draaiboek voor.” Harrie kan erg genieten van verhalen die beginnen met ‘weet je nog?…’ En over het minikamp van Avance zijn nog heel veel leuke herinneringen op te halen. “Zoals bijvoorbeeld Harrie’s tomatensoep, toen ik in plaats van paprikapoeder cayennepeper in de soep had gedaan. Toen is de soep heet gegeten” zegt hij lachend. “Dat vergeet je nooit meer.” Ook het spel ‘Slavendel’ zal bij vele deelnemers aan de minikampen van de afgelopen jaren een belletje doen rinkelen. “Dat is een spannend spel, dat ik vanuit mijn tijd bij de scouting ken. Als we dat spel speelden op het minikamp, ging er vervolgens niemand meer slapen.”

Fanatiek
Later in het gesprek komen er nog meer activiteiten ter sprake. Van koken bij een interland van Jong Oranje tot het schrijven van de rubriek ‘de Baalbon’ in ‘D’n Opslag’, het clubblad van Voversa. Ook heeft Harrie vrijwel al die jaren minimaal één team getraind en gecoacht. Op dit moment traint hij het recreanten-mix-team en coacht hij dames 3. Op de vraag wat hij voor een soort coach is, omschrijft hij zichzelf lachend “ik ben eigenlijk een soort Harrie Guidetti[1]. Ik wil een team graag coachen, maar verwacht wel van ze dat ze laten zien dat ze willen werken in het veld en enthousiast zijn. Ik ben als coach heel fanatiek.”

Persoonlijk kan ik me nog goed herinneren dat heren 1 toen zij divisie speelden Harrie graag als lijnrechter hadden. Harrie kon altijd wel enkele punten ‘binnenhalen’ voor zijn cluppie, door heel overtuigend een bal in (of juist uit) te geven in het voordeel van Avance. “Maar meestal gaf ik eerlijk aan wat ik zag. Je moet de wedstrijd een beetje aanvoelen. Ik ben zelfs een keer als lijnrechter onterecht weggestuurd door de scheidsrechter, die vond dat ik iets niet goed gezien had en toen moest ik gaan… Terwijl ik die bal echt binnen de lijnen zag vallen.” Als tegenstanders van Avance in Sambeek komen volleyballen, zal het ze niet ontgaan als Harrie op de tribune zit. Hij laat wel van zich horen. Ik denk zelfs dat de term “Warandahel” ooit verzonnen is door Harrie. Hoeveel wedstrijden zouden er in de afgelopen 30 jaar in Sambeek zijn gewonnen doordat Harrie samen met de rest van het publiek ‘als zevende man’ achter de teams ging staan? “Vroeger riep ik ook veel richting de scheidsrechter, maar dat doe ik nu niet meer. Ik ben wel wat rustiger geworden.”

Wat is er veranderd?
In al die jaren dat Harrie al werkzaam is voor Avance is er wel het een en ander veranderd. “Eerst deden we als jeugdcommissie ook de indeling van alle jeugdteams. Nu doen we vooral de activiteiten voor de jeugd en in overleg met de trainers de indeling van de mini’s. De TC maakt nu de indeling van de jeugdteams.” Een hele mooie verandering in het volleybal is volgens Harrie: “de manier waarop het minivolleybal nu gespeeld wordt, dat is echt een veel mooier spelletje dan vroeger, met een goede opbouw. Echt heel leuk voor die kleintjes.” Helaas is er ook wel iets in negatieve zin veranderd geeft Harrie aan: “Wat ik jammer vind is dat de betrokkenheid van leden bij een vereniging nu veel anders is dan vroeger. Je ziet dat ook terug in de gezelligheid na wedstrijden bijvoorbeeld: Vroeger zaten we tot in de late uurtjes nog in de kantine na te praten. Nu is de kantine op zaterdag al eerder leeg en heeft iedereen zijn eigen andere verplichtingen.” Verder constateert Harrie dat het aantal herenteams de afgelopen jaren drastisch omlaag is gegaan. “Dat is ook echt anders. Jammer.”

De hoogtepunten
Een van de hoogtepunten die Harrie noemt is de beslissingswedstrijd van Avance heren 1 tegen Hands-up voor promotie naar de tweede divisie, in 2008. “Dat was een mooi feestje!” voegt Harrie toe. Ook de prestatie van het jongens B-team dat ooit tweede van Nederland werd en de reis ernaartoe met de bus, staat Harrie nog bij als de dag van gisteren. “Zo mooi, we speelden tegen Dynamo die er allemaal in officiële kleding rondliepen, en die wedstrijd wonnen we. Fantastisch.” Persoonlijk noemt hij ook de promotie naar de 1e klasse van het team waar hij toen deel van uitmaakte. “Ik speelde dat jaar helemaal geen punt, maar het was toch mooi om mee te maken.” Harrie vindt het heerlijk om onder de mensen te zijn. Hij is altijd in voor een feestavondje, lol, een geintje, kletsen en gezelligheid. “Zo heb ik voor het recreanten-mix-team een beeldje geregeld, dat iedere week op onze tafel in de kantine komt te staan, zodat we een echte Stammtisch hebben na de training.” Zijn ogen glinsteren als hij erover vertelt. Ja, Harrie is echt een man voor de derde helft, dat is dan ook wat hij naast de sportieve prestaties ook als hoogtepunt benoemt.

Werk
36 uur per week werkt Harrie in het Maasziekenhuis, als teamleider patiëntenvoeding. Van oorsprong is hij opgeleid als kok. Zijn werk is nu veel breder en zijn team kookt de maaltijden niet meer zelf, maar assembleert ze, zodat het er op het bord picobello uit ziet. Harrie wil vooral mensen motiveren om het goed te doen en zorgen dat patiënten tevreden zijn. Als patiënten speciale wensen hebben of ergens niet zo tevreden over zijn, gaat Harrie met ze in gesprek. Hij hecht veel waarde aan dat contact met de patiënten. Ook staan er nog mooie projecten op de planning voor de komende tijd “maar, daar die zijn nog even geheim”. Ook op het werk is Harrie als vrijwilliger actief. Bij de personeelsvereniging organiseert hij samen met anderen maandelijks één activiteit. Voorbeelden daarvan zijn de Kerst-Inn feestavond, het uit-je-dak-feest op het parkeerdek van het ziekenhuis, een pubquiz, bingo, bloemschikken, tapas maken, biljarten, vissen en een poule bij sportevenementen als het EK en de Tour de France.

Andere hobby’s
In de vrije tijd die Harrie nog over houdt is hij al een paar keer gaan ‘backpacken’ met zijn zoon Rik, die zich net als zijn vader ook als vrijwilliger veel inzet voor Avance. “Zo heeft Rik pas nog een blacklight volleybaltoernooi georganiseerd, dat was erg leuk.” Met zijn vrouw Maria gaat Harrie graag met de caravan op pad. En met zijn broer heeft Harrie de afgelopen jaren al meerdere keren optredens verzorgd op feestjes. Wandelen doet Harrie ook graag, hij wil als hij met pensioen is en nog fit genoeg is graag nog (een deel van) de pelgrimsroute naar Santiago lopen.

Tot slot
Harrie is erg trots dat hij al het vrijwilligerswerk al die jaren al doet. “En allemaal zonder hobbels” glundert hij. “Het is nog steeds heel leuk om te doen en fijn om te zien dat de kinderen en hun ouders er ook zo enthousiast over zijn.” Dat geeft hem veel voldoening. Voor de toekomst wil hij graag gezond en gelukkig blijven en samen met zijn gezin en familie genieten van de mooie dingen van het leven.

Voor meer informatie over volleybalclub Avance zie www.vcavance.nl, de facebookpagina van VC Avance of de facebookgroep VC Avance.

[1] Giovanni Guidetti is de huidige bondscoach van het Nederlands vrouwen volleybalteam.