De grote school!

De grote school!

Thea is in juli zes jaar geworden en mag na de grote vakantie, net als haar oudste zus en broer, naar de grote school!

De grote school staat op een andere plek in het dorp dan de kleuterschool waar ze op zat. Die ligt bij de kerk maar de grote school ligt aan de andere kant van het dorp. Dat is al heel spannend, want daar komt ze niet vaak.

Haar oudste broer en zus, doen het heel goed op de grote school. Haar broer kon op de kleuterschool al klokkijken en haar zus al woordjes schrijven, dat hoorde Thea papa en mama vol trots vertellen als er ooms en tantes op visite waren.

Thea hoort mama wel vaker tegen papa zeggen dat ze misschien nog een jaartje moeten wachten voordat ze Thea naar de grote school doen. ‘Ze is nog zo speels’, zegt mama dan. Papa zegt: ‘Dat komt wel, laat haar maar gewoon naar de grote school gaan.’

Ze wil het ook zo graag, naar de grote school. Eindelijk is het zover, de zomervakantie is voorbij… en ze mag mee naar de grote school waar ook haar broer en zus zitten. Zij is nu ook groot! Thea komt in de 1e klas bij juffrouw van den Heuvel, die heeft allemaal kleine krulletjes en een heel zachte trui aan en ze ruikt zo lekker.

De juffrouw vertelt van alles over letters en cijfers en alle kinderen krijgen een schriftje en een pen. De pen moet je in het inktpotje dopen dat rechtsboven op het tafeltje zit. Thea heeft met mama een mooie inktlap gemaakt van zachte, gekleurde lapjes. In het midden zit een hele mooie knoop, die mocht Thea zelf uitzoeken uit de knopendoos van mama. In het schriftje staan allemaal lettertjes die je over moet trekken. Dat gaat niet zo goed, de inkt is nat en geeft allemaal vlekken op het schrift en ook Thea’s handjes zijn helemaal blauw van de inkt.

Eigenlijk is het helemaal niet zo leuk op school. Je mag er niet praten en moet op je stoeltje blijven zitten. Als je moet plassen moet je altijd wachten tot het mag, ook als je heel nodig moet. Je moet naar buiten om te plassen. Onder een afdak zijn daar een hele rij kleine en grotere wc’s met halve grijze deurtjes ervoor. Onder en boven zijn ze gewoon open, dat is best eng. Er kan zo maar iemand onderdoor of er overheen kijken, dat is niet fijn. In de winter, als het vriest zijn de plasjes in de wc bevroren. Het stinkt er en je gaat zo gauw mogelijk weer naar binnen naar de warme klas waar een grote kachel staat te branden.

Het is altijd fijn als de bel gaat voor het speelkwartier. Alle kinderen gaan dan naar buiten. De meisjes gaan naar de speelplaats aan de voorkant van de school en de jongensspeelplaats is aan de achterkant van de school. In het speelkwartier is dan afwachten wat ze gaan doen. Soms een spel waar bijna alle meisjes aan meedoen bijv. Schipper mag ik overvaren of Anna Maria Koekkoek. Dat is wel leuk op de grote school.

Naast de grote school staat een klein oud kapelletje. Voor dat kapelletje staat een reusachtige Beukenboom. In de herfst liggen er beukennootjes onder en het krioelt er dan van de kinderen die ze zoeken. Tussen het kapelletje en de school is een grote fietsenstalling, waar je je fiets neer kunt zetten. Thea durft dat nooit zo goed want er zijn veel grote jongens en die duwen je gewoon aan de kant of gooien je fiets om.

Haar broer en zus ziet ze nooit, die zijn al weg. Thea treuzelt vaak… er is altijd wel wat te zien, te horen of te spelen.
Papa en mama vinden dat niet fijn, ze willen dat Thea tegelijk met haar broer en zus naar huis komt, maar dat komt niet zo vaak voor.

 
December 2019, Thea Fransman

Cursist 'Een schatkist vol herinneringen - het begin' najaar 2019


Wil je ook deelnemen aan een schrijfcursus of -workshop van Femke Ontmoet en ervaren wat schrijven over je leven met jou doet? Ga dan naar de pagina 'Cursus en workshop' voor meer informatie.


Wil je nog meer verhalen lezen? Ga dan naar de pagina Verhalen lezen.